Menu

Typiska egenskaper hos en samojed


Varje hundras har några typiska egenskaper för just denna ras, så även samojeden. Dessa egenskaper vill man bibehålla i rasen och har alltid i åtanke vid avel, att bevara rasen.

Då rasen i grund och botten är framavlad för hårt fysiskt arbete i utmanande klimat så har den också egenskaper därefter. Det är därför viktigt att man låter hunden få utlopp för detta och att man aktiverar hunden fysiskt. Detta är populärt att göra genom till exempel olika former av drag.

Samojeden ska vara självständig och trygg. Den ska kunna arbeta på ett självständigt sätt och det ska inte finnas många grejer som får samojeden att skygga tillbaka.

Då denna hundras ska ha en förkärlek för fysiskt arbete så är envis en viktig egenskap, de ska vilja lösa sin uppgift och ska göra det såväl i flock tillsammans med andra hundar som ensam. Den stora arbetsviljan är defintiivt en av alla egenskaper som utmärker samojeden lite extra.

Positiv och snäll är två andra egenskaper som ska beskriva dessa vita, fluffiga skönheter vilket även gör att samojeden passar mycket bra i en aktiv barnfamilj. Samojeden har alltid varit en uppskattad familjemedlem och mellan arbetsuppgifterna har den trivts bra att leka med familjens barn.

Samojeden är även en mycket intelligent hundras som även tycker om att lösa kluriga uppgifter. Det är därför inte bara viktigt med fysisk aktivitet utan också med en mental stimulans så att hunden får utlopp för alla sina energier.

Vid avel av samojedhundar så försöker man värna om dess ursprungliga egenskaper och ta tillvara på hundens polarbruks-egenskaper. Avelsansvaret ligger på de nordiska kennelklubbarna som ska se till att hundens egenskaper och utseende bevaras från rasens början. Sedan de nordiska kennelklubbarna tog över ansvaret har rasen utvecklats och påminner nu mer om ursprunget både vad gäller utseende och mentala egenskaper.