Menu

Samojedhunden idag


Samojedhunden klassas som en av de raser som tillhör de ursprungliga raserna, detta efter att man år 2004 gjorde ett DNA-test som visade att det endast finns en liten skillnad från vargen, rent genetiskt.

Rasen samojed tillhör gruppen spetshund och är en mycket elegant hund som rör sig lätt och smidigt. Dess kropp är gjord för att röra sig ordentligt, både genom att ta i rent fysiskt men också att sträcka ut sig. Denna kombination gör att samojeden är mycket väl lämpad för utomhusaktiviteter där den har obegränsat med utrymme att röra sig.

De älskar att röra sig i skog och mark samtidigt som de mer än gärna bör på en klövjeväska. Det är därför lämpligt att ta olika skogsutflykter och låta hunden bära matsäcken i en klävjeväska för att få en uppgift. Ju mer hunden sätts i arbete desto mer uppskattar den sin människa och lojaliteten och bandet däremellan stärks.

Samojeden används också i olika former av drag där hunden kan arbeta antingen självständigt eller i flock med andra hundar. De syns till exempel ofta i släd-dragning vilket oftast utförs med flera hundar tillsammans.

Rasen är en all around-ras som lämpar sig i flera olika aktiviteter och grenar. Den har till exempel haft stora framgångar inom viltspår och är också aktiv inom lydnad, agility och spår. I de senare grenarna är framgångarna däremot inte lika stora men hundarna och ägarna verkar uppskatta det och ha roligt tillsammans vilket ändå får ses som det viktigaste.

Detta är en mycket aktiv ras vilket man bör ha i åtanke innan man införskaffar sig en. Om en hund från en aktiv ras blir understimulerad, såväl fysiskt som mentalt, kan den komma att bli en verklig utmaning för sin ägare. Hunden har då en tendens att hitta på egna uppgifter som kanske inte alltid uppskattas av ägaren.