Menu

Samojedens exteriör


Idag har samojeden länge avlats på sitt utseende och för att se bra ut i showringen på stora utställningar. Denna typ av avel har påverkat rasens exteriör som har kommit att bli långt ifrån ursprunget. Man ska därför välja noga vilken uppfödare man köper sin samojed ifrån då felaktig avel kan leda till kroppsliga besvär för din hund. En typisk samojed ska följa den rasstandard som är upprättad av Svenska Polarhundklubben, detta för att hunden ska kunna användas i de användningsområden som samojeden är tilltänkt för och för att bibehålla en frisk ras. I rasstandarden lägger man också stor vikt vid att hunden ska uppvisa polara egenskaper vilka är speciella.

Samojedens päls ska bestå av två lager; underull och täckhår som båda ska vara av rätt mängd och rätt struktur. Pälsen ska hjälpa till att isolera mot kyla men också att skydda mot smuts och fukt. Håret på ben och huvud ska vara kort så att inte smuts fastnar.

Tassarnas ska vara konstruerade så att de ger en god bärighet på snö. Både nosen och öronen ska fungera som värmereglerare och därför är storleken viktig så att varken nos eller öron blir för korta. Ögonen ska ha formen av en mandel och får inte blir för runda.

Rörelsemönstret hos en samojed ska vara energisnålt för att öka uthålligheten. Hos en samojed förekommer färgerna vit och gräddvit och ibland med inslag på bisquifärgade tecken. Samojeden ska också bevara sin ungdomlighet långt upp i åldern för att vara rastypisk.

Storleken hos en samojed varierar som alla raser mellan tik och hane. En tik brukar ligga runt 53 cm i mankhöjd medan en hane ligger på ca 57 cm, dessa mått kan skilja med tre cm åt det ena eller andra hållet. Vikten hos en tik ska ligga mellan 16 -20 kilo och hos en hane mellan 20 – 30 kilo.