Menu

Att tänka på innan du köper en samojed


Som alltid är det mycket man ska fundera på innan man skaffar en ny familjemedlem. Det är alltid ett stort ansvar som kostar mycket både tid och pengar. Man ska alltid tänka lite extra på valet av hundras. Det största misstag man kan göra är att köpa en viss ras bara för att man tycker att den är tilltalande rent utseendemässigt. Hunden måste passa in i familjen och de aktiviteter som man ska göra.

Samojeden är en ren arbetshund i kategorin polarbrukshund, något man absolut måste ha i åtanke om man funderar på att köpa en. Många vill ha en samojed för att de är vita, fluffiga och söta men glömmer hur mycket de kräver både i fysisk och psykisk stimulans.

Man bör läsa på ordentligt om samojedens historia och ursprung innan man väljer att köpa en egen för att få en bred förståelse över vad den har för instinkter och egenskaper. Det är även värt att ägna tid åt att titta på olika kennlar och prata med olika uppfödare för att se vilka egenskaper de värnar om och vilka de avlar på.

Samojeden är en ras som lämpar sig utmärkt för en aktiv friluftsfamilj där den får följa med ut i skog och mark på vandring. Med dess styrka och uthållighet klarar den ofta långa vandringar i fjällen. Man behöver inte använda den speciellt för jakt eller drag men man måste vara beredd på att aktivera den rejält fysiskt flera gånger i veckan.

Denna ras är generellt sett väldigt snäll och passar därför också i familjer som har småbarn. Men man ska veta att samojeden också är en skällande hund vilket kan vara svårt att träna bort liksom dess grävinstinkt där den gärna gräver gropar i trädgården.

Denna ras är även van att vara i stor flock och kan därför ha svårt att lämnas ensam, något man också ska ha i åtanke hur man löser om man själv arbetar. Samojeden kräver också en viss regelbunden pälsvård.

Du får trots allt detta en lojal familjemedlem som kommer att älska dig från första stund.